Komend jaar leefstijlcoaching bij Fysiodé

DEVENTER | 29 maart 2024

Met het aantrekken van Sil Groenveld (23) zal Fysiodé dit jaar patiënten kunnen coachen naar een gezondere leefstijl.

Sil, in 2022 aan de HAN in Nijmegen afgestudeerd als fysiotherapeut én leefstijlcoach, trad per 12 februari jl. als 41ste teamlid in dienst bij Fysiodé. “Een heel leuk, professioneel en gepassioneerd team dat heel goed op elkaar is ingespeeld”, ervaart de Welsumse Sil. “Na een periode bij een beweegcentrum in Arnhem te hebben gewerkt, zocht ik een nieuwe werkplek rondom mijn geboortegrond Welsum. Via een vriendin, die ik ken van de periode dat ik bij Colmschate voetbalde, hoorde ik goede verhalen over deze fysiotherapiepraktijk en besloot te solliciteren.”

Onderzoekende fase
Met haar aanstelling is het aan Sil de taak, naast fysiotherapie behandelingen, de praktijk voor leefstijlcoaching te gaan opzetten. Sil: “Dat doe ik samen met maatschapslid Mathieu de Krieger. We zitten nog in een onderzoekende fase. Dit heeft te maken met de eisen die gesteld worden vanuit verzekeraars en de vergoedingen die geboden kunnen worden. Oriënterend kijken we nu naar de opties. Er zullen wel een aantal maanden overheen gaan voordat we werkelijk kunnen starten.”

Voordelen
“Dat ik naast leefstijlcoach ook algemeen fysiotherapeut ben, heeft grote voordelen”, vertelt Sil die momenteel vier dagen in de week werkt op de locaties Zandweerd en Borgele. “Met mijn expertise in de twee vakgebieden kan ik goed advies geven aangezien er veel overlap is. In de praktijk zie je namelijk vaak dat leefstijl veel invloed heeft op lichamelijke klachten en andersom geldt dit ook. Zo leg ik regelmatig aan cliënten die knieartrose hebben uit, dat hun overgewicht niet mee helpt bij het verminderen van hun klacht. Als ze ervoor open staan, zou ik hen kunnen coachen een gezondere leefstijl aan te nemen en hiermee dus ook hun knieklachten te verminderen.”

Motivatie
Sil: “Het gaat er uiteindelijk om wat mensen zelf willen. Het is gebleken, en zelf ervaarde ik het ook, dat coaching alleen werkt als men intrinsiek gemotiveerd is. Afvallen kan een gezondheidsadvies van de huisarts zijn of een bemoedigende raad van een partner, maar echte resultaten behaal je pas wanneer iemand zelf bereid is veranderingen aan te brengen in zijn/haar leefstijl. Zo zijn er cliënten die intrinsiek gemotiveerd zijn en mijn hulp inschakelen omdat ze graag weer die ene fijne spijkerbroek aan willen kunnen, zonder moeite de trap op willen lopen of ouderen die graag weer een balletje trappen met hun kleinkinderen! Erg leuk, en zo’n doel helpt echt! Vaak zie je dat bij deze gemotiveerde cliënten de kilo’s eraf vliegen en dat ze binnen no time hun doel bereikt hebben.”

Preventie
Met haar coaching wil Sil echt het verschil gaan maken. Enthousiast: “Het gaat niet alleen om hulp aan mensen met overgewicht. Juist ook de preventie van beweegklachten vind ik belangrijk. Ik begrijp heel goed dat mensen beïnvloed worden door allerlei verleidingen in de supermarkt en op straat. Soms kan hulp bieden bij het maken van de juiste keuzes al een heleboel doen. Gezond leven is zoveel leuker en opent nieuwe vooruitzichten.”